Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Open Monumentendag

10 september 2017- 11:00 - 17:00

Op zondag 10 september zijn in de gemeente Nuth zes monumenten opengesteld voor publiek:
De Naamse Steen in Wijnandsrade, De Pingerhoeve in Nuth, De Beltkorenmolen in Nuth,
Het Boerderijmuseum, De Watertoren en de St Remigiuskerk in Schimmert.

Dit jaar is het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Op alle locaties zijn extra activiteiten over dit thema. In het Boerderijmuseum bewerken paarden het land. Ook stoken ze er ambachtelijke stroop en bakken vlaai in een hout gestookte bakoven. Vrijwilligers van het Repair café geven uitleg over de door u meegebrachte oude gereedschappen.

Hebt u al jaren een boek of oude prent die nog van uw ouders of grootouders was? En u denkt dat het iets bijzonders kan zijn? Breng het mee naar de Pingerhoeve. Antiquaar Ton Stille kan u vertellen of het iets bijzonders is. Hij is gespecialiseerd in boeken en prenten die met zorg vaak in een beperkte oplage zijn uitgegeven. En dan speciaal over kunst (op papier), erotiek, onze provincie en religieus drukwerk. In 2009 was Ton Stille de eerste Antiquaar van het Jaar.

Verder is er op de binnenplaats van de Pingerhoeve een brocantemarkt met medewerking van Nancy Sijstermans-Mulder van Home Coming Brocante en Sfeer. Willie en Raf Ensinck, antiekspecialisten van de Kling in Schimmert, geven advies en verkopen oude serviezen en leuke spulletjes van antiek tot curiosa.
In de onlangs gerestaureerde Beltkorenmolen aan de Bergerweg geeft molenaar Delbressine demonstraties (indien er voldoende wind is). Er zijn ook allerlei soorten meel te koop.
Bij de Naamse Steen, tevens Schaftlokaal, draait de film ‘van graan tot brood’. Hij is ter beschikking gesteld door de familie Ackermans. Het gerestaureerde gemeentelijk monument kunt u ook bezichtigen.
De Watertoren in Schimmert is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Op deze bijzondere locatie voert het theatergezelschap ‘Dames en Heren’ onder regie van Marlies Harings-Damoiseaux om 13.30 en 15.30 uur de eenakter ‘Tarwe op de autoweg’ op.
De Sint Remigiuskerk in Schimmert is geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. U kunt de toren beklimmen tot aan de klokken.
Leden van de toneelvereniging Crescendo en Sint Donatus brengen op de diverse locaties een muzikale ode aan ‘Appels en Peren’.
Voor de wandelaars is een route uitgezet vanaf De Naamse Steen, via De Pingerhoeve naar de Beltkorenmolen. Naast wandelen en fietsen kunt u ook een stukje meerijden op de Huifkar waar Desiree Frissen van de Haversack zorgt voor kinderentertainment.
Alle locaties zijn in principe vanaf 11 uur tot 17 uur te bezoeken, het Boerderijmuseum opent zelfs al om 10 uur haar deuren. De Huifkar vertrekt voor de eerste keer om 11 uur vanaf het Boerderijmuseum in Schimmert via de molen in Nuth naar De Pingerhoeve en de Naamse Steen (en weer terug). De laatste rit vertrekt om ongeveer 16.30 uur vanaf de Naamse Steen.

Meer informatie vindt u op www.nuth.nl en www.nuthheefthet.nl
Verder kunt u een brochure ophalen bij de deelnemende monumenten, op het gemeentehuis en op tal van andere locaties.

U bent allen van harte uitgenodigd.

Gegevens

Datum:
10 september 2017
Tijd:
11:00 - 17:00

Organisator

Gemeente Nuth
Telefoon:
045 565 9100
E-mail:
gemeente@nuth.nl
Website:
www.nuth.nl

Locatie

Gemeente Nuth
Deweverplein 1
Nuth, 6361BZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
045 565 9100

Agenda